Kuih Cara berlauk....nyum3...
Isi tak kedekut ye boh...
Gigit sekali, terasa celah gigi je...
Gigit 2x , terasa kat lidah je...
Gigit 3x, terasa kat tekak je...
Gigit Berpuluh2 kali...ha! amik ko kenyang perut..!
Ni resepi...semudah ABC ....
Bahan tepung :
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
2 cawan air (ni Che Amy gantikan dengan santan, bru terasa lelemak ye hahaha)
secubit garam
sedikit pewarna kuning.
sedikit esen vanilla ( ikut resepi xde boh tp Che amy suka bau ye..so optional ok)
cara :
boh semua dalam blender, then blend smpai sebati la...siap!
daging:
daging hancur @ daging kisar
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
senggengam udang kering
setengah paket serbuk kari ayam/daging ( klo beli paket besar, jangan boh setengah plk tau..suku sudah la)
cara :
-bawang merah + bawang putih + udang kering di tumbuk, Che Amy malas, so blend je...
- kemudian tumis bahan blend tadi, sampai naik bau,
-masukkan daging hancur @ daging kisar,gaul2 agak kering skit, bancuh serbuk kari dengan sedikit air, then masukkan kedalam daging tadi...gaul..
- boh garam skit, perasa.
-gaul sampai sebati & kering...
-Siap!
bahan hiasan :
cili hidup potong nipis2..
daun bawang potong je...jangan besar..sederhana kasar je potong...
Cara masak :-
-panaskan acuan kuih cara...
-sapukan minyak setiap bahagian acuan...
-tuangkan adunan tepung...
- tunggu 1min, baru boh danging, cili hidup & daun bawang...
-Tutup seketika dalm 2-3 min.
- buka penutup, & angkat kuih...siap!
Senang kan Semudah ABC gitu hahaha...
Jom cuba...
*adunan ni boleh dapat 50 + biji kuih cara berlauk...bergantung kepada acuan...de acuan yang saiz besar..
Jangan terliur tau...hehehe |
Sharing is caring.....
1 comment:
boleh cuba nanti ni :)
Post a Comment