minggu lepas, de boh gambaq nasi kukus ayam berempah yang dimasak dengan penuh kasih sayang wahhh..cer bayang kalau di masak dengan penuh kasih sayang,maka rasa masakan tu sure n sure sesedaap sehingga menjilat jari ok...
Nasi kukus ayam berempah ni memang top!!! asal ye xtau dari mana,xsilap pantai timur kot..betulkan kalau salah ye...makanan yang sangat simple & sedap..harga pun kalau beli kat luar tak mahal pun RM5-6 kot sebungkuss...
RESEPI (semua anggaran bergantung kepada tukang masak)
=======
Nasi
****
bahan:-
- 4cawan beras (bergantung brapa orang nak telan...kot nk hidang tuk 10 orang pandai2 la kira hehe)
- 3 cawan air(bergantung kepada beras)
- daun pandan (agak2 la dalam 2-3 helai)
cara:
- basuh beras bersih-bersih,rendamkan sekejap( dalam setegahjam gitu) & toskan beras.
- didihkan air dalam pengukus & masuk kan daun pandan..(bagi bau wangi skit nasi tu nanti...)
- masukkan beras dalam bekas & kukus.
- kukus selama 20min @ separuh masak...(masa ni beras agak kering skit)
- kluarkan beras dr pengukus then rendamkan dengan air sejuk ( nk cepat sejuk,kerap2kan la buang & tukarkan air)nanti beras akan nampak mengembang & memanjang skit.
- pastu kukus beras td selama 10-15min.
- kluarkan beras td jerus @ tuang kan air dalam 3cawan kt beras tu( tuang bg rata2 bg semua beras kena air) biar kan sekejap dlm + - 10min.
- kemudian kukus balik smpai beras tu masak menjadi nasi yang lembut & wangii...
Ayam
*****
bahan :-
- Ayam ( hat suka la nak berapa..sekor pun bole)
- bawang merah- kisar
- bawang putih - kisar
- serai - kisar
- halia - kisar
- jintan halus - kisar
- telur
- tepung jagung
Cara :
- semua bahan kisar tadi campur & gaul ngn ayam kemudian perap berapa lama pun nak..
- kemudian perapan tadi dicampurkan telur (kalau ayam banyak boh 2 biji telur kalau
sekitsikit boh sebiji udah la) - 1sudu besar tepung jagung dicampurkan dalam perapan td
- panaskan minyak then goreng hingga masak kekuningan.
Sayur
*****
bahan :-- taughe
- daun kucai
- cili merah
- bawang putih
- bawang merah
cara :
- bawang merah & bawang putih , cili merah potong hiris.
- daun kucai potong panjang dalam 1cm, xmo panjang sangat.
- panas minyak, tumis bawang merah & putih,agak layu msukkan taugeh,daun kucai,cili merah.
- masukkan sedikit air, jangan bagi kering sgt...agak2 tau air tu jangan banjir sgt kuah tu..
- masukkan perisa,garam then rasa mana xckup.
- siap
sambal cili
*********
bahan :-
- cili merah
- tomato
- bawang merah
- bawang putih
- jus lemon ( nak guna limau nipis pun boleh
- sedikit cuka makan
- gula
cara :
- cili merah,tomato,bawang merah,bawang putih, jus lemon then di blend
- masukan cuka makan & gula sedkit
- rasa kan msam manis (xckup masam boh jus lemon,xckup manis boh gula lg)
##untuk sambal cili ni en somi request smbal cili ala2 cili ayam penyet tu, so sesiapa nk try cara ni, bahan yang sama cuma sebelum & selepas blend, masak atas dapur jap smpai sedikit kering.
Kuah Kari
********
kuah kari korunk boleh google...macam2 cara & style nak masak kuah kari ni..nak cara utara masak ada, nak cara pantai timur masak ada, nak cara selatan masak pun ada...nak cara yang x guna santan pun adaa, yang guna pun ada,so pendek kata, rajin2 google la yerk..
ok..selamat mencuba...!!!!
2 comments:
sedap nyer nasi kukus..
cuba la..mesti syahidah buat lg sedapppp!!!
Post a Comment