Monday 27 October 2014

7 Criteria memilih Soya Di Pasaran

Topic kali ni nak citer secara umum BAGAIMANA untuk memilih @ criteria soya yg baik... ikutkan di pasaran sememang banyak produk soya kan....soya banyak manfaatnya bila di ambil untuk tubuh badan kita AKAN TETAPI pada zaman sekarang banyak benda perlu ditelik2 sebab yg nak diambil tu masuk kebadan kan.....

kalau sebut je SOYA mmg tip top la!!! macam2 ramalan mengatakan soya punca kanser la, soya xsesuai untuk pesakit fibriod la, soya bla...bla..bla la...TETAPI perlu la tahu, soya bagaimana yang tak elok untuk diambil....

tak nak panjang lebar jom baca criteria memlilih SOYA.
  • Kacang soya itu sendiri MESTI TUMBUH membesar secara ORGANIC~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian PENANAMAN SECARA KIMIA(bukan organic) akan MENYEBABKAN NUTRISI MAKANAN BERKURANGAN.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu MESTI NON GMO( TIDAK DIHASILKAN SECARA GENETIC)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari JENIS GENETIC ni adalah MURAH utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu MESTI MENGANDUNGI 9 ASID AMINO PERLU - Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes MESTI DIBERSIHKAN DENGAN AIR BUKAN DENGAN ALCOHOL-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
                  
                  makanan wajib beli kalau p pasar malam....nyummm!!!
  • Bahan ANTI-THYROID/ANTI-GROWTH SUBSTANCE MESTI DISINGKIRKAN- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses PEMBUATAN soy protein sebaiknya TANPA PEMANASAN-Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu MESTI DITAMBAH DENGAN UNSUR CALSIUM..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium
JADI??? sebelum nak p beli soya @ soy protien sila belek2 kandungan di belakang...de x semua criteria di atas ok...

sumber : SHAKLEE 2 u






Sharing is caring.....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews