Wednesday, 23 December 2015

Sosej Cheese Roll

Makanan yang sedap & lazat disukai kanak-kanak termasuk la parents..J. opss!! kalau boleh sosej tak di galakkan kanak2 makan...yerk..tp teringin tu yang gagah buat hehe..sekali sekala ok kot hehe

pic pkai hp cokia je...cheese dh xcair sgt sebab dah sejuk, time panas tu diaa kemain tarikkk

Assalamualaikum, nak share kt korang resepi Sosej Cheese Roll ;-

Bahan ;-
Sosej - berapa ikut korang nk buat berapa...
Roti - pakai brand gadernia
Cheese - pakai cheese slice biasa je
telur - 1biji je cukup tuk buat 10 sosej
breadcrumb - secukup je
sedikit tepung gandum - untuk dijadikan gam

Cara-Cara:-
  • Sosej di rebus sementara ( jangan lama sangat, nanti lembik) & toskan.
  • Kemudian ambil Roti, potong tepi2 kulit roti tu (boleh simpan buat puding roti) & digelek bagi nipis dgn roll ( Che amy pkai cawan je nak gelekkan)
  • boh Cheese diatas, kemudian boh sosej.
  • gulung cantik2, dihujung,sapukan bacuhan tepung gandum sikit2 (macam sapu gam)
  • pukul telur, celupkan roti yang dah di gulung tadi & celup terus dengan breadcrumb.
  • panaskan minyak, goreng sehinga kuning, angkat & toskan.
  • siap!
cara2 nya...
gulung banyak2 boleh simpan jadikan frozen...jual pun boleh hehe

haritu buat, makan cicah dengan kari kambing tu diaaaa lupa terus sos cili...nampak tak gambaq atas de roti nan,ha tu buat roti nan cheese cicah kari kambing perghhh sedap!!!

Selamat mencuba! JJ



Sharing is caring




Friday, 18 December 2015

TIPS mengurang@menghilangkan bengkak susu

Bagi ibu-ibu yang bersalin mesti pernah alami kan? apa dia? Bengkak susu 

Sekurang-kurangnya sekali. Betul tak?
.
.
.
.
.


Pertama kali Che amy kena bengkak susu selepas bersalin masa anak 1st..Zero Knowledge... ramai mommy diluar selalu kena bengkak susu ketika waktu pantang kan? but che amy kena ketika abis pantang, masa mula bekerja...masa tu still breastfeed baby but knowledge tentang pump di tempat kerja memang zero.

ALLAHUAKBAR....sakitnya...hanya mommy yang pernah merasai je tau sakit tu camana...breast terlanggar sikit je meja, sakit sungguh la....Che amy sampai nangis-nangis, jerit panggil mak haha..dah tak hirau dah orang2 kt opis....breast tu macam berat sangat...pedih + keras, badan menggigil2. masa tu memang tak tau bab bengkak susu ni...

Jangan tak tau bengkak susu ni boleh smpai jadi demam..Che amy sampai demam2, suhu 40'C ok...doc suspect denggi,tp result darah semua ok, so tak ada la warded..DERITA ok, siap pasang niat tak nak dah beranak..kihkihkih.....Alhamdulillah anak dah 3, tak pernah dah alami bengkak susu lagi...hehe

Mak Che amy ada pesan, bengkak susu tak boleh buat main, tetapi jangan risau. Walau seteruk manapun bunyinya, keadaan ini hanya sementara.

Apa Itu Bengkak Susu
=================

Bengkak Susu ialah keadaan payudara yang mengeras,tegang, membengkak, rasa panas dan sakit bila disentuh.

Punca Bengkak Susu
================

FBengkak Susu ialah pembengkakan payudara yang disebabkan oleh pengembangan dan tekanan yang berlaku dalam kelenjar susu. Selalunya ia berlaku pada minggu-minggu awal kelahiran tetapi ramai juga Ibu Menyusu yang mengalaminya walaupun bayi dah besar.
FAntara dua hingga enam hari selepas bersalin, susu badan terhasil dengan banyaknya untuk memenuhi keperluan bayi anda. Pada masa yang sama, lebih banyak darah mengalir ke buah dada dan sesetengah tisu disekelilingnya akan membengkak. Akibatnya? Payudara yang penuh dan bengkak.
FBukan semua ibu baru mengalami bengkak payudara dalam erti kata yang sebenar. Sesetengah wanita mendapati buah dada mereka hanya menjadi lebih penuh sedikit, tetapi sesetengah yang lain pula mendapati payudara mereka telah menjadi sungguh besar dan keras 

**Walaupun begitu, payudara bengkak sepatutnya hanya keadaan yang sementara sahaja. Selagi bayi anda melekap dengan betul dan diberi susu sekerap yang mungkin, bengkak anda akan cepat reda.
Ingatlah bahawa payudara bengkak adalah tanda yang positif, iaitu anda sedang menghasilkan susu untuk menyusui bayi anda, dan tidak lama lagi, dengan bantuannya, anda akan menghasilkan jumlah yang sesuai.

6 Tips merawat @ melegakan bengkak susu
=================================

1. Pakailah coli menyusu yang memberi sokongan, termasuk pada waktu malam. Pastikan ia benar-benar padan dan tidak terlalu ketat.

2. Susukan bayi anda dengan kerap, iaitu setiap dua atau tiga jam, walaupun anda terpaksa mengejutkan bayi anda daripada tidur. Pastikan bayi anda menyusu daripada kedua-dua belah payudara pada setiap penyusuan. Cuma pastikan sebelah yang pertama tadi telah dihisap sepenuhnya sebelum memberikan yang sebelah lagi. Pada sesi penyusuan yang berikutnya, mulakan dengan sebelah payudara yang terakhir dihisap.




3. Mungkin sukar untuk bayi anda melekap pada payudara anda apabila areola, iaitu kawasan kulit gelap disekeliling puting, sangat keras. Untuk memastikan bayi anda melekap dengan betul, perah dengan tangan atau pam susu keluar sehingga areola menjadi lembut. Satu cara untuk memudahkan pengeluaran susu ialah dengan meletakkan tuala panas di dada, ataupun mandi dengan air suam sebelum memerah. Air suam mandian itu sendiri mungkin boleh menyebabkan susu keluar dengan sendirinya dan dapat melembutkan areola. Ini mungkin akan memakan masa. Sabarlah, dan teruskan mencuba!


**Jika buah dada adalah terlalu penuh dengan susu, menggunakan pam sekali-sekala untuk mengeluarkan susu berlebihan adalah elok dan tidak akan memburukkan keadaan. Penghasilan susu yang berlebihan hanya akan berlaku jika si ibu mengepam lebih daripada keperluan bayinya sedangkan bayi itu sudah menyusu dengan baik. Semasa bayi sedang menyusu, urut payudara yang sedang dihisapnya perlahan-lahan. Ini dapat membantu pengaliran susu dengan lebih lancar dan turut melegakan sedikit ketegangan dan ketidakselesaan pada payudara


4. Sesetengah tips, meletakkan daun kubis segar pada payudara boleh membantu melegakan kesakitan, walaupun tiada bukti untuk menyokongnya. Daun kubis itu mungkin ada kesan penyejukkan tetapi ia tidak dapat mengubati penyebab sebenar payudara bengkak iaitu susu tidak dikeluarkan daripada payudara dengan efisien.


5. sikat payudara yang bengkak menghala ke puting susu, ia nampak tidak relevan tetapi dengan menyikat payudara membolehkan urat2 payudara lembut & memudahkan aliran saraf payudara befungsi dan tidak mengeras.

6. ha, tips yang ke 6, supplement Shaklee LETICHIN
..>>>>>>>>

Eh, macam mana plak LECITHIN boleh tolong masalah bengkak susu ni?

Menurut Kelly Bonyata yang merupakan IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant);
Lecithin has been recommended to combat recurrent plugged ducts. The usual recommended dosage for recurrent plugged ducts is 3600-4800 mg lecithin  per day, or 1 capsule (1200 milligram) 3-4 times per day. After a week or two with no blockage, mom can reduce the dosage by one capsule. If there is no blockage within another 2 weeks she can reduce it again by one. Mom may need to continue taking 1-2 capsules per day if stopping the lecithin leads to additional plugged ducts.”Source : http://kellymom.com/nutrition/vitamins/lecithin/


Sebiji lecithin mengandungi 530mg lecithin. Masa pantangkan anak no3 Che amy tahun lepas, memang get ready dah letichin ni....fokus utama get ready letichin ni bukan nak menghadpi bengkak susu tetapi untuk menguruskan badan....JANGAN tak tau Letichin juga boleh membuatkan PERUT ANDA kempis.... JC

Tak rugi tau makan lecithin ni..makan dengan cara yang betul Insyaallah dpt result ok..

⌨ Pertanyaan lanjut & Order Shaklee
'Call/SMS/WhatsApp: 012-653.9060 (Amylia)
PM FB https://www.facebook.com/pages/Double-Healthy-e-shoppe
   COD Area:SELURUH KAWASAN AMPANG, KUALA LUMPUR (KLCC, AMPANG PARK,SEKITAR BUKIT BINTANG) CHERAS, KELANA JAYA , & SUBANG

Wednesday, 16 December 2015

13 Kelebihan Lecithin Shaklee

1. Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol,triglycerides dan lemak2 yg lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras ... Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini

2. Lecithin bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian... Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.Disebabkan itu letichin disukai oleh orang yang inginkan kurus.

3. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecithin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan....Banyak faktor seperti bahan2 kimia dari persekitaran yg tercemar, bahan2 metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2...jadi dgn cara menambahkan pengambilan lecithin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,

4. Lecithin membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati....

5. Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil letichin.

6. Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. Disamping itu, struktur lecitin itu sendiri melindungi sel dari teroksida

7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf.Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer's disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan...

8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..

9. Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema

10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.

11. Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema

12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.

13. Lecithin bersama unsur2lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya plak mencairkan lemak dan ..Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan

*Sebiji lecithin Shaklee mengandungi 530mg of Lecitin..


*** PROMO DEC 2015*******
Fletichin
FCollogen Powder 

Buy 2 get 5% 

Nak lagi diskaun, Che amy bagi 5%  tambahan hanya BULAN DECEMBER INI SAHAJA setiap pembelian dengan che amy je ok!! semperna bulan birthday che amy hehe JJJ


⌨ Pertanyaan lanjut & Order Shaklee
'Call/SMS/WhatsApp: 012-653.9060 (Amylia)
PM FB https://www.facebook.com/pages/Double-Healthy-e-shoppe
   COD Area:SELURUH KAWASAN AMPANG, KUALA LUMPUR (KLCC, AMPANG PARK,SEKITAR BUKIT BINTANG) CHERAS, KELANA JAYA , & SUBANG


Lecithin

Sekilas fakta: Lecitin itu sendiri adalah lemak.. oppss. Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.

Lecithin antara vitamin glemer dikalangan mereka yang nak kurus...kerana ia berfungsi untuk memecahkan lemak... tetapi rasanya ramai tak tau yang ia sebenarnya berfungsi lebih dari itu....



Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan .. tahu tak...Kacang Soya Lecithin adalah sumber bebas kolesterol yang paling kaya lesitin.


Kandungan Lecithin H

  • Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
  • Kolin – satu komponen neurotransmitter.
  • Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
  • Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.
Kegunaan Lecithin H

PALING UTAMA
******************
  • Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
  • Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
  • Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
  • Membantu kawal paras triglycerides.
  • Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
  • Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.
KEPENTINGAN LETICHIN DALAM BADAN
***********************************************
*UNTUK FUNGSI OTAK
  • Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
  • Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.
  • Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.
*UNTUK KAUM TUA
  • Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua.
  • Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb.
*UNTUK PENGHADAMAN
  • Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman
*UNTUK SEL
  • Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.
  • Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita
*UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)
  • Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.


⌨ Pertanyaan lanjut & Order Shaklee
'Call/SMS/WhatsApp: 012-653.9060 (Amylia)
PM FB https://www.facebook.com/pages/Double-Healthy-e-shoppe
   COD Area:SELURUH KAWASAN AMPANG, KUALA LUMPUR (KLCC, AMPANG PARK,SEKITAR BUKIT BINTANG) CHERAS, KELANA JAYA , & SUBANG

Punca & rawatan untuk demam Denggi

Demam Denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebar oleh nyamuk Aedes betina. Cara penyebarannya ialah melalui gigitan nyamuk aedes orang yang berpenyakit virus denggi kepada orang yang sihat. Terdapat dua jenis denggi yang paling berat iaitu Demam Hemoragik Denggi (DHF) dan Sindrom Kejutan Denggi (DSS).



Kenapa kali n Che amy nak share pasal demam denggi? sebab 2 minggu yang lepas, abg sayam che amy suspect demam denggi....bacaan platlet bawah /150 ayooo!!! bacaan normal 150-350... sangat merisaukan...yang suspect pun dah rasa risau kalau dah declare demam denggi lagi...kelaut perasaan tu hukhukhuk

RAWATAN
==========

Rawatan utama adalah terapi sokongan. Pesakit digalakkan untuk mengekalkan makan, terutamanya minum air. Sekiranya pesakit tidak mahu / mampu minum, tambahan melalui cecair intravena mungkin diperlukan untuk menghalang kekeringan dan hemoconcentration teruk. Pemindahan darah mungkin diperlukan sekiranya bilangan platelet turun dengan banyaknya.

Cara yang lain untuk mencegah penyakit ini juga pesakit perlu bersenam pada waktu pagi atau berjoging dan beriadah. Minum air paling penting dalam hidupan harian kita.Minum air mineral sekurang-kurangnye 8 gelas sehari atau selebih-lebihnya pun hanya maksimum 16 gelas sehari.

Sebenarnya tiada satu rawatan khusus untuk mengubati demam denggi. Namun, bagi kes seperti demam denggi sama ada tiba-tiba atau tidak, cecair yang disalurkan secara oral sudah cukup untuk menggantikan kehilangan cecair badan yang banyak akibat denggi. Biasanya, penggunaan ubat antipiretik akan digunakan untuk meredakan demam.

6 tips bagi rawatan alternatif sebagai penawar demam denggi:
===============================================
üMinum air suam / air masak dalam kuantiti yang banyak sekurang-kurangnya 3 liter sehari.
üReneh sup ketam sama ada ketam laut atau ketam nipah, kemudian beri kepada pesakit untuk dimakan dan pastikan sup ketam itu dihirup dalam kuantiti yang perlu.
üJus daun betik juga dikatakan mujarab sebagai penawar denggi dengan menumbuk daun betik matang sehingga lumat dan dapatkan jusnya. Berikan satu sudu kecil jus daun betik kepada pesakit.
üJus buah kiwi juga boleh dicuba dengan mengisar buah kiwi yang segar dan kemudian minum jusnya.
üJus kurma juga sama konsepnya dengan buah kiwi tadi. Cuma kisar bersama-sama air suam dan berikanlah pesakit untuk minum waktu pagi dan petang.
üMakan tembikai dalam kuantiti yang banyak. Sebenarnya konsep ini adalah untuk mendapatkan jus tembikai tersebut bagi menggantikan cecair tubuh dan sifat buah tembikai itu sendiri yang menyejukkan badan.

Untuk kes abg sayam Che Amy, alhamdulillah kes dia bukan demam denggi yang teruk, hanya VIRUS demam denggi sahaja..tetapi dengar perkataan "DENGGI" pun boleh merbahaya sekiranya diambil mudah...Walaupun hanya dikatakan virus,Che Amy tetap usaha untuk rawatan demam denggi abg sayam che amy...

Alhamdulillah.....abg sayam Che Amy, tak perlu admit kt hospital, since dia demam, che amy dah mula berikan Nutriferon, tetapi demam dia on off,on off, so decide p klinik, check darah, doctor cakap suspect demam denggi, bacaan platlet rendah dari normal, kena tahan ward...oh!!! tidak, abg sayam che amy nak tunggu 1 hari lagi...mean 1ari rehat dirumah, esok ye baru amik darah tengok bagaimana...so che amy pun mula la jadi "nurse"

Balik rumah, terus che amy bancuh Perfomance drink shaklee, bagi minum, buat 1liter, setiap jam che amy akan suruh minum, sampai naik kembung asyik minum je katanya hahaha..nak sihat kan...
Disamping itu gak makan sup ketam..yang banyak makan che amy, abang sayam tak lalu makan....kihkih..

Pada keesokkan hari nk p hospital untuk check up darah pun che amy still bagi abang sayam minum perfomance drink lagi...., Alhamdullilah..syukur, bacaan platletnya naik,normal...hukhuk...demam pun dah tak ada, so tak perlu admit kt hospital..lega sungguh....

kat bawah ni rawatan penggunaan supplement tambahan shaklee :-

RAWATAN PENGGUNAAN SUPPLEMENT TAMBAHAN
SHAKLEE :-
===============================================

Che Amy sangat ‘highly-recommend’ untuk anda mencuba pengambilan supplemen untuk kembali sembuh:


CPerformance Drinks Shaklee membantu mengimbangi kandungan elektrolit dalam tubuh bagi mengelakkan dehidrasi.

Suhu tubuh yang tinggi disebabkan oleh demam ini menyebabkan berlakunya dehidrasi (kehilangan cecair yang banyak dari dalam tubuh). Dengan pengambilan Performance Drinks ini akan membantu tubuh untuk berhidrasi dengan lebih baik.

Terbukti dengan ujian klinikal dan yang paling penting ianya adalah satu-satunya minuman isotonik yang bebas karbonat dan kurang gula.




CNutriferon juga adalah penting kerana nutriferon adalah ‘immune booster’ yang meningkatkan tahap imunisasi dalam tubuh bagi melawan penyakit.Nutriferon adalah dipatenkan eksklusif satu-satunya di dunia membantu mempertingkat interferon dalam tubuh.

Sekiranya anda mempunyai masalah seperti selalu demam, kerap diserang selsema dan antibodi lemah, anda sangat disyorkan untuk mengambil Nutriferon untuk menguatkan imunisasi tubuh melawan penyakit.


So bagi korang ataupun ahli keluarga ataupun saudara mara yang terkena denggi, jangan pandang enteng/remeh tau. Mungkin boleh bawa bahaya. Pastikan lakukan pemeriksaan dengan doctor bagi mengelakkan keadaan lebih teruk.

Jika ingin sebarang konsultasi ataupun nak order, boleh hubungi je hubungi che amy


Sharing is caring.....
.

Wednesday, 9 December 2015

Choline @ Kolina dalam Letichin penting untuk kanak-kanak.

Dalam Letichin mempunyai KOLINA @ CHOLINE yang sangat penting.

Dalam kajian yang dilakukan Ketua Jabatan Nutrisi dan Perubatan Awam di Universiti North Carolina, Chapel Hill, Profesor Steven Zeisel, menunjukkan pengambilan kolina yang secukup mampu mengurangkan tahap kolesterol selain mengatasi kerosakan saraf.

"Bagi ibu yang tidak menyusu dan lebih gemar menggunakan formula, mereka juga perlu peka mengenai kepentingan kolina. Jadi langkah terbaik, wajar mereka memilih formula yang amat hampir dengan susu ibu, cukup dengan segala khasiat," katanya ketika ditemui pada sidang akhbar anjuran Mead Johnson Nutritionals di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Turut hadir rakannya, Profesor Carlos H Lifschitz dan Pengarah Urusan Mead Johnson, Jorge Pinedo.

Zeisel turut mengakui pengambilan kolina di kalangan kanak-kanak ketika tahun awal dalam kehidupan mereka amat penting kerana perkembangan otak berlaku dengan cepat pada fasa itu.

"Pada tahap itulah, otak mereka memerlukan khasiat lengkap seperti kolina untuk memastikan proses perkembangan aktif yang berterusan hingga alam remaja dan dewasa," katanya.


Testimoni dari Mater Zura yang mengamalkan letichin untuk anaknya.
(Di petik dari FB Master zura )
"Seperti yang ramai sedia maklum. Anak kedua saya mempunyai maslah dyslexia dan awal dahulu mempunyai maslah untuk membaca. 
Alhamdulillah dengan mengamalkan Lecithin secara konsisten. Banyak perubahan yang berlaku pada beliau dengan izin Allah."
sumber :  Zura Betty

Lecithin sangat membantu meningkatkan kepintaran fokus selain dapat membantu maslah lambat pick up dan lembab.




Sharing is caring.....


Monday, 7 December 2015

Promo Dec 15 - LETICHIN & COLLAGEN POWDER

---------------------------------------------------------------------------------
PROMO DECEMBER 2015 - MMMFLETICHIN
FCOLLAGEN POWDER
---------------------------------------------------------------------------------
PENTING SANGAT KE 2 product tu?
--------------------------------------------
Kalau tak penting, tak kan la suka2 nk promote product tu kan....

<Collagen Powder - mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera pada bila-bila masa dan di mana saja.Mengikut kajian yang dijalankan oleh Shaklee, kesan yang terbaik & dapat dirasai sekurang2nya 8 minggu penguunaan

<Letichin - amat penting dalam pemakanan kerana ia merupakan sumber fosfolipid yang terdiri daripada kolina dan inositol, iaitu komponen utama membran sel dalam setiap organisma hidup yang berfungsi untuk mengawal aliran nutrien ke dalam dan keluar dari sel.

Dah tau?
---------------------------------
APA LAGI YE YANG BEST
----------------------------------
COLLAGEN POWDER
===================
Anti penuaan - mengurangkan kedutan dan liang roma.
Melembap - melembap dan mengurangkan kekeringan kulit.
Mencerah - mencerahkan pigmentasi dan jeragat.
Menegang - menegangkan payudara dan pinggul.
Menyubur - menyuburkan rambut, kulit, kuku
Meningkatkan Pergerakan - Badan lebih bertenaga dan aktif.
Mengembalikan Keanjalan - Kulit lebih muda bermaya.


LETICHIN
========
pelarut utk kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain
mengemulsikan lemak (memecahkan lemak)
penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel2 badan.
Mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
makanan otak dan saraf
pelincir bagi sendi2 (joint)
mencegah PMS dan gejala-gejala menopause.

Dah tau?
---------------------
NAK LAGI BEST
---------------------
HARGA
Collogen Powder - Sekotak - RM 315.88
letichin - Sebotol -RM 55.65 (180 Biji)
.
.
.
PROMOSI DECEMBER 2015 MMM
BELI 2 botol/kotak
JIMAT 5%
.
.
.
.
Dah tau?
---------------------------
ADA BEST LAGI NI
---------------------------
NAK DAPAT DISKAUN LAGI!!!!
---------------------------------------
Taip NAMA dan SEND to 012.653.9060
(Whatsapp pun BOLEH)
nak bagi TAMBAHAN DISKAUN 5% LAGI (SAHAJA SEMPURNA BULAN BIRTHDAY Che Amy J)Macam BEST je kan...Macam Berminat je kan..
apa lagi kan.....
----------------------
PM JE TERUS

⌨ Pertanyaan lanjut & Order Shaklee
'Call/SMS/WhatsApp: 012-653.9060(Amylia)
PM FB https://www.facebook.com/pages/Double-Healthy-e-shoppe
   COD Area:SELURUH KAWASAN AMPANG, KUALA LUMPUR (KLCC, AMPANG PARK,SEKITAR BUKIT BINTANG) CHERAS, KELANA JAYA , & SUBANG

Tuesday, 24 November 2015

Sistem imun Vs Vitamin


KORANG TAHU TAK??
==================

Sekurang-kurangnya sekali sehari sistem imun badan kita akan memusnahkan sel-sel yang akan menjadi kanser jika ia hidup.

TETAPI sekiranya sistem imun badan kita tidak kuat untuk  mengmusnahkan sel-sel yang akan jadi kanser itu, maka sel-sel itu akan membesar dan akan terus hidup seterusnya & menjadi KANSER.

Seram kan???

JADI?
====

Sebab tu lah kita perlu meningkatkan sistem imun tubuh badan kita.

CARANYA?
=========

Pengambilan makanan tambahan @ Vitamin larut air ini memang digunakan sel darah putih untuk melawan serangan penyakit dan peradangan.
.
Pengambilan vitamin secara berkelanjutan juga dapat membantu tubuh mempercepat penyembuhan luka.
.
Selain itu, antioksidan di dalam Vitamin dapat melindungi tubuh dari zat kimia berbahaya dan pencemaran udara.


Mencegah lebih baik dari merawat...kan..kan..kan...



Sharing is caring.....


Cuti Sekolah bermula...

Yeaahh!!! Cuti Sekolah dah bermula...

21 November 2015 hingga 03 Januari 2016......

Seronok ye la kan kalau cuti sekolah, hat kerja pun sama2 gak cuti kerja..enjoy rasanya!!!

hat parents dah standy by ka, nak pergi cuti mana2? kalau de rezeki, cuba2 la bawa2 depa ni berjalan2...p tmpat balik hari pun InsyaAllah depa semua akan suka..

Tp ingat parents2 semua, bercuti tu kena gak ambil berat kesihatan depa jugak...so kasi vitamin lebih skit tuk depa..bagi sihat sentiasa...

Yang ni nak habaq jugak...kedai Shaklee Che Amy sentiasa Buka 24jam & hari yer! ingat...nak cepat respon mai WhatsApp je no ni 012.653.9060..InsyaAllah tanya pasal Shaklee, gerenti reply awal..hehee

SELAMAT BERCUTI KEPADA MEREKA YANG BERCUTI SEKOLAH!!! 





Sharing is caring.....


Wednesday, 18 November 2015

Gusi kerap berdarah ?? Apakah penyebabnya?


Masalah gusi berdarah boleh terjadi pada kebanyyakan kita. Umumnya masalah ini disadari saat memberus gigi. Namun, mungkin belum semua orang tahu apa sebenarnya penyebab dari gusi berdarah dan bagaimana cara menangani dengan tepat.



Gusi berdarah bisa disebabkan oleh berbagai hal. Penyebab yang paling sering adalah adanya plak dan karang gigi (kalkulus) yang menempel pada permukaan gigi. Gigi kita dilapisi oleh lapisan transparan licin yang disebut pellicle. Pellicle yang dikolonisasi oleh bakteri disebut plak. Selanjutnya, bila tidak dibersihkan maka plak dapat mengalami mineralisasi (pengerasan) sehingga membentuk karang gigi yang melekat pada permukaan gigi. Biasanya karang gigi dijumpai pada leher gigi.

Karang gigi tidak hanya melekat pada permukaan gigi yang tampak (terletak di atas garis gusi) tapi juga dapat melekat pada permukaan gigi yang tertutup oleh gusi. Pada permukaan karang gigi biasanya juga terdapat koloni bakteri. Koloni bakteri pada plak dan karang gigi inilah yang mengakibatkan kerusakan jaringan penyangga gigi, yang dimulai dari gingiva (bagian gusi yang dapat kita lihat). Keadaan ini disebut gingivitis (radang gusi). Karena ada peradangan maka gusi menjadi mudah berdarah apabila terkena trauma mekanis, misalnya sikat gigi atau tusuk gigi. Jadi, gusi berdarah adalah tanda awal adanya kerusakan gusi.

Apabila tidak segera ditangani maka karang gigi dapat terus bertambah sehingga perlekatan gusi pada permukaaan gigi menjadi lepas dan terbentuk adanya kantung pada gusi (disebut periodontal pocket). Kondisi ini disertai juga dengan perdarahan gusi dan kerusakan tulang penyangga gigi. Akibatnya bila tidak segera ditangani gigi menjadi goyang dan akhirnya tanggal. Keadaan ini disebut periodontitis.

Karena penyebabnya adalah koloni bakteri pada plak dan karang gigi, maka solusi masalah ini adalah dengan melakukan pembersihan plak dan karang gigi. Plak dapat dibersihkan dengan cara menyikat gigi secara teratur dan benar. Frekuensi menyikat gigi minimal dua kali tiap hari, pagi setelah makan pagi dan malam sebelum tidur. Arah menyikat gigi adalah dari gusi ke arah gigi. Penyikatan gigi dalam arah horizontal tidak dibenarkan karena akan menyebabkan abrasi leher gigi dan resesi gingiva (gusi rahang atas tampak naik, gusi rahang bawah tampak turun, sehingga permukaan akar gigi terlihat).

Karang gigi tidak dapat dibersihkan dengan menyikat gigi. Jadi apabila terdapat karang gigi maka perlu datang ke dokter gigi untuk dilakukan scaling (pembersihan karang gigi). Selanjutnya dokter gigi akan melihat sampai mana kerusakan jaringan penyangga gigi yang terjadi. Apabila hanya terjadi gingivitis, maka tindakan scaling biasanya sudah mencukupi. Tapi bila sudah terjadi periodontitis, maka akan dilakukan perawatan periodontal lebih lanjut. Sebaiknya kita datang ke dokter gigi setiap enam bulan sekali untuk melakukan pemeriksaan menyeluruh sehingga masalah dapat ditangani sejak dini.



Selain karang gigi dan plak, perdarahan gusi juga berhubungan dengan beberapa penyakit, antara lain kekurangan vitamin C dan kelainan darah. Kekurangan vitamin C terjadi pada orang yang tidak makan sayur atau buah dalam jangka waktu lama. Gusi pada penderita kekurangan vitamin C menjadi bengkak, berwarna keunguan dan terjadi perdarahan. Keadaan kekurangan vitamin C ini dinamakan Scurvy. Cara penanganannya adalah dengan memberikan vitamin C.



credit : ummiadni.com




⌨ Pertanyaan lanjut & Order Shaklee
'Call/SMS/WhatsApp: 012-653.9060 (Amylia)
PM FB https://www.facebook.com/pages/Double-Healthy-e-shoppe
   COD Area:SELURUH KAWASAN AMPANG, KUALA LUMPUR (KLCC, AMPANG PARK,SEKITAR BUKIT BINTANG) CHERAS, KELANA JAYA , & SUBANG

C untuk ???

C merujuk kepada...
.
.
.
.
.

👉Cantik
👉Cute
👉Comel
.
.
.
.

Nak cantik...💅
Nak cute....👩
Nak comel...🙆
.
.
.
Ni jawapan ye👇👇👇👇👇


1 Botol = Tahan 6 BULAN!!!! WOW!
RP : RM92.50
BUY2 get 5%
promosiNovember‬
bulankecantikan‬
beli1pundapat5%hanyadiDoubleHealhtyeshoppe‬




⌨ Pertanyaan lanjut & Order Shaklee
'Call/SMS/WhatsApp: 012-653.9060 (Amylia)
PM FB https://www.facebook.com/pages/Double-Healthy-e-shoppe
   COD Area:SELURUH KAWASAN AMPANG, KUALA LUMPUR (KLCC, AMPANG PARK,SEKITAR BUKIT BINTANG) CHERAS, KELANA JAYA , & SUBANG


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews