Friday, 7 August 2015

bedah Gigi bongsu... 7KALI bius!

BEDAH??
ok cerita ini & dah berlaki berlaku pun 2 minggu yang lepas...kira baru lagi la kan...saja nak cerita kt pembaca....tambah ilmu heheh....
uikkk dengar perkataan BEDAH tu je dah menakutkan ok...mmg 1st time dgr bila doc cakap....
" gigi bongsu awak ni tumbuh separuh je...separuh lg terbenam dalam gusi,sebaab tu rasa sakit & cara nk buang dia,kita kena operate, bedah gigi tu"
 Jantung tu diaaa punya laju...takut ok..!!!!tapi bila doctor explain secara detail...maintain dah jantung, de la skit2 takut tu lg....so apa nak buat, apa lg buat appointment....nak biaq lama lg memang tak la...sakit ni since pregnant kan anak no3 tahun lepas ok...sejak 2 menjak awal tahun 2015 ni sakit ye tu disini menjadi-jadi....hohoho

29 July 2015 ( HOSPITAL AMPANG)
Tiba la hari & waktu yang dinantikan....perasaan masa tu xtau nk habaq hahahah sbb xpernah & xtahu cara yang sebenar keadaan untuk di "operate"kan so perasaan tu mcm KOSONG KOSONG KOSONG...gitu tp mulut still terkumat kamit baca selawat....(itu je ayat yang terpikir kt kepala otak ni)

Step pertama
    camni la lebih kurang cara nak Xray gigi,
    baju biru ada magnet berat gak ok..boleh tahan- sumber en google
  • doc suruh p buat X-ray scan gigi
  • -masa p bahagian X-ray, xramai orang tp TERPAKSA dok luar..lama dok gak luar :'( sbb kaki megeletar..xleh nak masuk bila tgk kwsan tu..tertiba ingatan tersgggtt la kuattttt di ctu kerena kerana d ctu la anak no 2 di bawa untuk buat CT-scan. (jgn tnya sebab apa..xkuat nak habaq....sapa yang follow blog cheq amy tau la kot)
-berbaik Berbalik citer, dh sejam dok luar,kuatkan hati n semangat msuk & then ambil no giliran xsampi bpe minit nama kena panggil...ingat kan buat X-ray yg kena baring tu..gupa ye berdiri je pun..sekejap sgt ok..
      
Step kedua
  • doc explain risiko2 yang bakal di tempuhi ( kalau gigi tu teruk sgt la)
- macam2 la doc tu explain...risiko dia cuma andai masa buat tu de terganggu@ terusik saraf gusi kemungkinan akan terasa sakit sangat but dont worry ada ubat tahan sakit yang power doctor akan bg hahaha
-lepas tu doc akan bg surat untuk di 'sign' ala2 surat wasiat gitu haha...
-lepas tu nurse bg pkai baju, sarung kepala n cermin mata gelap gitu...

Step ketiga
  • bermula la operasi a.k.a operate a.k.a bedah gigi bongsu.....
Operation ini ambil masa bergantung keadaan, macam cheq amy ni tak tau la apa yang tak betul almost 1jam lebih... start 11.35am - 12.45pm....keadaan lama bukan sebab payah nk keluarkan gigi tu...sbb ye ubat bius tu x power @ xberkesan ngan cheq amy..so bila doc buat something boleh rasa la sakitttttt ye...yang paling tak tahan... kena cucuk ubat bius (dalam bahasa saintis ye Local Anaestetic) 7X..ulang lagi sekali 7X bius L.A. hanya bahagian nk operate tu ja...

Selesai je kerja "mengganaskan" gigi bongsu tu....hamikkk!!! muka belah kanan out..mcam kena lumpuh sebab bius banyak sangat....kebasss je...sampai korek telinga pun xrasa...mata xleh buka rasa cam lumpuh betull...sedih tau..masa tu dapat rasa bagaimana keaadan anak no2 cheq amy tu.. sob..sob..sob.

Dah seminggu lebih....alhamdulillah sebenarnya xsakit pon....hari 1-3 byk makan bubur..hari ke 4 dah telan masakan aku nasi kukus ayam berempah hahaha...relex je telan...

Nasi kukus ayam berempah poweeer!

ok la panjang sangat coloteh ye...hhhaha..kepada korunk yang ada sakit2 gigi yang kemungkinan gigi bongsu tu bawa2 la p jumpa doctor...XSAKIT mana pun..cuma xberapa nak selesa je mulut tu...dari kena tanggung sakit derita tiap2 malam..mana satu nak? hahaha

ada ke sesiapa nk resepi nasi kukus ayam berempah ni hahha???



Sharing is caring.....







2 comments:

Nabila Syifa said...

7x bius..tak tahan !

amylia zuliana said...

tu la 7x bius..bukan sekali gus cucuk ye...mula 2-3 cucuk tp stil tak kebas2 lg..cucuk lg..tak kebas cucuk lagi..smapi la 7x....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews