Tuesday, 1 September 2015

Kek Sarang Semut.

Assalamualaikum...

Selamat pagi....

Good Morning....

Yeaaah!!!! 01 September 2015 menjelma...kali ni che amy nak share resepi kek sarang semut...che amy buat last week...cuti merdeka hari tu..tengah rajin....hehehe...

Resepi
=====
1 cwn gula (xske manis blh kurangkan)
1 cwn air pans
2 sudu mkn butter/ majerin

-gula dimasak atas api perlahan hingga keperangan...
-pastu masukkan air panas perlahan2...tutup api...
-masukkan butter...sejukkan...(yang ni kena betul2 sejuk kan...suam2 pun tak boleh...che amy dah pernah buat, xmenjadi air gula ni suam2 kuku)

bahan kek:
-1 cwn tepung gandum
-1 cwn susu pekat (xsuke manis blh kurangkan)
-4 bj telor
-1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
-1 sudu teh esen vanila

cara:
1) ayak tepung dan soda bikarbonat bersama...

2) pukul telor hingga kembang...(che amy pakai blender je)

3) masukkan pula susu pekat...pukul lg hingga kembang dan masukkan esen vanilla...

4) masukkan bahan ayak td..(yang ni kaup balik jangan ganaih2 slow2 je)

5) masukkan gula hangus td...kalau berketul, tapis dunan...kacau sebati.

6) lenser loyang ngan majerin dan tuang adunan...( tak buat pon xpa)

8) bakar 60min suhu 160c...api bawah je...( yang ni 10min terakhir bkar atas bawah)

9) dh msk tutup suiz dan biarkan di dlm oven selama 10 minit agar ia msk ngan haba sahaja...

10) kuarkan kek dan restkan 10 minit , baru potong...

Mudah kan ...semudah ABC hehe


Pic kek sarang semut che amy xda..last week xsempat nak snap...Hp masuk "ward"..sob..sob...sob..



3 comments:

Eyda Sukiman said...

My Fav kek ni 😊 Bolehla cuba resepi ni lepasni ! Tq 😘😘

amylia zuliana said...

kan..kan...kek yang lembut & sedap...selamat mencuba :)

Mardiah Diana said...

Diana suka makan kek ni....diana follow sini..#5

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews