Monday 21 September 2015

Kuih Cara Manis

Entry ni sepatutnya sabtu lepas nak post tapi tak kesampaian pulak..hehe..tak pe, kali ni che amy nak share resepi Kuih Cara Manis...kalau acuan ni buat cara berlauk pun boleh...laagi sedap....nyum3...nanti che amy buat kuih cara berlauk,che amy share ok...

jom layan resepi kuih cara manis..

Resepi
=====
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat (che amy guna santan kotak 200ml + air agak2 utk cukupkan 2 cawan)
1 1/4 cawan air daun pandan (blend & tapis air pandan tu)
2 biji telur
sedikit garam
sedikit pewarna hijau (optional la kalau nak nampak hijau pekat skit,che amy boh skit je)
Gula pasir (tuk inti) 

Cara:
Satukan semua bahan kecuali gula, kemudian blender dan tapis. Tuang adunan dlm bekas lain...che amy tak transfer bekas lain pun...penat membasuh je, so pas blender trus pkai belnder tu haha.., senang nk tuang dlm acuan nanti. Sapu minyak pada acuan (che amy guna daun pandan utk sapu minyak pd acuan, guna berus yang bersih pun boleh...). Guna api sederhana. Kemudian tuang adunan dlm acuan. Bubuh 1/4 sudu kecil gula pasir pd setiap kuih. Tutup acuan dgn tudung periuk. Biar seketika. Kemudian cungkil sikit kuih dgn sudu, kalau permukaan bawah tu dah bertukar warna coklat dan bahagian atas pon dah masak, bolehlah angkat. Siap, selamat mencuba.

*sukatan gula pasir boleh dikurang tambah ikut selera masing2

kuih yang simple & mudah...

Step 1 : tuang, tunggu 2 min boh gula..

step 2 : tutup dengan penutup periuk tunggu 3-4 min.

step 3 : angkat & hidang.



siap!!! mudah, senang, simple & paling penting lemak2 gituuuu....



Sharing is caring.....










No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews